Eb en vloed – Jemen

Op het moment vindt in Jemen een van de grootste humanitaire crises ter wereld plaats. Terwijl er ongeveer 5558 kilometer verder hongersnood, opstanden en een grote (kinder)sterfte plaatsvindt, merken wij daar op een aantal nieuwskoppen per week of maand na niet zo heel veel van. Toch probeer ik dit onderwerp wel aan te blijven snijden met dit werk.

Concept achter de stenen

Om de oorlog in Jemen beeldend uit te leggen heb ik twee stenen genomen, zoals op de afbeelding hiernaast te zien is. Ik heb links een grotere poreuze steen geplaatst die de steen met een hogere dichtheid, die dus ook sterker is, overspoelt. De symboliek hierachter is dat het poreuze gesteente dat veel reliëf heeft, zal breken op het glad geslepen harde gesteente. Door de tijd slijt gesteente ook glad in water, vandaar de golf symboliek.

Het gladde, harde gesteente rechts is Jemen, een eeuwen oude beschaving die ontzettend veerkrachtig is maar waar wel enorme schade aangericht kan worden. De golf die Jemen overspoelt, dat is de proxy-war.

Concept achter de projectie

Om bezoeker, werk en verhaal met elkaar te verbinden vond ik het passend om hierbij een installatie te bouwen om het verhaal echt over te kunnen brengen. Als toeschouwer wordt je echt onderdeel van het werk doordat diverse zintuigen geprikkeld worden. Dit heb ik gedaan door middel van een geimproviceerd piano nummer, de tastbare stenen en de ontastbare lichtstralen uit de diaprojector.

Op de afbeelding links is een fragment uit de video die ik voor dit project gemaakt heb te zien. Op de afbeelding is Sanaa (gelegen in Jemen) te zien. in de video is te zien hoe de schildering zichzelf op- en afbouwt. Een stad kan niet in een keer groeien vanuit het niets. Delen van steden vergaan nou eenmaal en nieuwe delen komen weer op. Afbraak betekent op den duur ook weer opbouw. Vandaar de titel van het werk ‘eb en vloed’, het werkt eigenlijk met hetzelfde mechanisme als water bij eb en vloed.

Door verder te scrollen kun je de video van de projectie zien en de video van de werking van de projectie op de stenen.

Hieronder is de video te zien van het werk dat in de video erna als projectie op de stenen gebruikt wordt.

Zie hieronder de video waar de volledige installatie opgebouwd is (vergeet niet het geluid erbij aan te zetten).